Archiv článků

Bře
02
2016

Není metr jako metr

Ti z vás, kteří už někdy v životě řešili nemovitost, dobře vědí, že nejdůležitějším parametrem bývá při výběru bytu, pozemku nebo rodinného domu kromě ceny také počet metrů čtverečních. Přesněji řečeno se díváme především na poměr těchto dvou hodnot. Každý zastavěný metr čtvereční, respektive kubický, stojí peníze a navyšuje rozpočet stavby. Logicky se pak lidé snaží za danou cenu získat co nejvíce těchto jednotek. Ve skutečnosti je ale ne vždy rozloha pozemku či zastavěné plochy tím nejdůležitějším hlediskem. Je jasné, že pokud hledáme bydlení o 100 m², nezajímají nás nabídky domů či bytů s poloviční plochou. Byla by však škoda zatracovat některéPokračování

Pro
09
2015

Zelená kuchyň, ano či ne?

Knih a článků o barvách do interiéru existuje nepřeberné množství. Spoustu z nich ovšem doporučuji brát s určitou rezervou. Nelze paušalizovat. Každý totiž konkrétní barvu pocitově vnímáme jinak. Tu, kterou jeden nesnáší a vyhýbá se jí, druhý naopak miluje a je jí obklopen. Je to mimo jiné otázka vkusu, nálady, věku či životního období. Abychom se v portfoliu barev úplně neztratili, snad poslouží jako kompas několik univerzálních rad na následujících řádcích. Obecně platí, že pokud si chceme zařídit interiér tak, aby se nám po pár letech neokoukal, měli bychom vybírat ze škály tlumených barev v přirozených zemitých odstínech. Vytvoříme tím neutrální základPokračování

Lis
18
2015

Ytong vs Porotherm

V tomto článku porovnáme vlastnosti pórobetonu s keramikou, přesněji Porothermem Profi 24 s Ytongem P4 500 tl. 250 mm. Mnoho stavebníků se totiž na porovnání těchto dvou základních materiálů zdění ptá. Začneme tím, jak se oba materiály vyrábějí. Ytong se vyrábí v autoklávech z vápna, písku, vody a nadouvadla (hliníkový prášek). Vytvrzuje se vodní parou o teplotě okolo 200 °C. Tímto postupem vzniká kompaktní blok s obrovským množstvím uzavřených mikropórů, který je následně rozřezán na požadovanou velikost tvárnic. Porotherm vzniká primárně z hlíny s různými přísadami, záleží na lokalitě výroby a kvalitě hlíny. Proces zahrnuje promísení, vylisování, sušení a následný výpal vPokračování

Lis
16
2015

Spíš spíž?

Dětství má většina z nás spojené s létem u prarodičů. Tajné toulky do spíže, kde se schovávali ty nejlahodnější domácí marmelády z ovoce, které jsme jen několik hodin předtím natrhali na zahradě nebo v lese. Ve spíži byla vždy ta nejlepší skrýš, a to nejen díky laskominám, které sem babička před nájezdníky schovávala, ale i příjemný chládek po celý rok včetně parných letních dnů. Kromě spíže schovávali prarodiče potraviny, které potřebovali ještě větší chlad, též do sklepa. Obě řešení měla svá kouzla, avšak poplatná své době. Prababička do práce nechodila. Starala se především o dům a domácnost a vytvořit zásobyPokračování

Stránky:«1234