Lis
22
2017

Je rovinný pozemek ideální?

Najít a vybrat ten správný pozemek, který by uspokojoval všechny představy vysněného bydlení, není nic jednoduchého. Je potřeba si dát pozor na řadu nástrah, které na vás při výběru pozemku číhají, jakými jsou třeba nekvalitní podloží, chybějící napojení na inženýrské sítě, složitá  dostupnost parcely nebo hluk v jejím okolí. Důležitý je ale i sklon pozemku. Většina lidí přitom upřednostňuje rovinný pozemek. Je ale vždy rovina to ideální?

svazity-pozemek_A

Pro stavbu rodinného domu by se dalo říct, že je rovinný pozemek bezpochyby tou nejvhodnější variantou. Nejméně vás omezuje při návrhu domu i jeho stavbě a nevyžaduje tolik vynalézavosti nebo zkušeností. A to i s ohledem na následné terénní úpravy. Jednoduchá zadání ale málokdy dají vzniknout osobitým a inovativním architektonickým projektům. Stavba na rovné ploše se navíc téměř nikdy nevyhne vnějším vlivům, které na ni budou působit.

Není výjimkou, že nově postavený dům se po přívalovém dešti ocitne v jezeře špinavé vody. Pokud jste našli to pravé místo pro život, ale znamenalo by to stavbu domu například na jílovitém podloží, rovinný pozemek není tou ideální volbou. Svažitý pozemek naopak v takovém případě nabízí přirozené řešení. A přesto, že se se zvyšujícím sklonem mírně navyšuje i cena založení domu, pokud netoužíte po domu v příkrém svahu, nemusíte se této položky bát. Vždy navíc záleží na konkrétním návrhu projektanta.  

Dům v mírném svahu vám naopak umožní výhledy do okolí, ať už do krajiny nebo na střechy sousedních domů. Velmi příjemným momentem na zahradě ve svahu může být menší terasovité dělení s několika schody, které zahradě vtisknou charakter. Mým favoritem je tedy mírně svažitý pozemek s orientací na jih. Přesto jsem se v nedávné době podílel na dvou různých projektech, u kterých se severně orientované výhledy staly bez dlouhého rozhodování dominantou obou návrhů.

Kromě základních měřítek a logického výběru je tedy vždy velmi důležité, aby si vás pozemek něčím získal. Můžou to být výhledy, okolí domu nebo i osobní vztah k místu. Jsou to často lepší vodítka pro výběr než  typologické poučky. Partnera či partnerku si také nevybíráme podle tabulkových atributů, proč by to tedy u pozemku pro rodinný dům mělo být jinak?

Autorem článku je
foto Patrik Janoušek
Patrik Janoušek
architekt
- několik slov o Patrikovi
- další Patrikovy články

Vložte komentář