Zář
11
2017

Základní tvar domu může ukrývat skvělé moderní bydlení

Pryč s předsudky. Dům Blanka 37 sice vychází z jednoduché hmoty kvádru se sedlovou střechou o sklonu 40°, ale právě tento na první pohled banální tvar dokáže zaručit, že dům zapadne do valné většiny českých vesnic i měst. Díky své jednoduchosti se stává univerzálním a neprovokuje okolí, navíc je i přesto lecčíms zajímavý. V návrhu se myslelo snad na vše, co čtyřčlenná rodina k potřebuje k pohodlnému životu.

Blanka37A Blanka37B

Tvář Blanky 37 je při pohledu z ulice velmi střídmá, když na stavbu ale pohlédnete ze zahrady, zjistíte, že se tento zdánlivě uzavřený dům přívětivě otevírá. Rozsáhlé rohové prosklení v přízemí domu prozrazuje, že se jedná o moderní bydlení nabízející mnohem více než stará zástavba. Kompozici domu doplňuje vzdušné zastřešené stání pro automobil, díky němuž přejdete od auta do domu, jak se říká, suchou nohou.

Blanka37D

 

Blanka37C

Vnitřní dispozice domu je rozdělená na zóny podle podlaží. Dominantou přízemí je prostorná společenská místnost, kde se počítá s tím, že tu rodina bude společně trávit velkou část volného času. Z toho důvodu je v prostoru kladen důraz na jeho přívětivost. Dostatek místa pro velký jídelní stůl a prostornou sedačku s krásným otevřeným výhledem do zahrady jsou tak nezbytností. Díky propojení se schodištěm i kuchyní, ve které se nezapomnělo ani na žádaný ostrůvek, se budou všichni členové rodiny přirozeně v tomto prostoru během dne potkávat. Stejně tak během příprav občerstvení pro návštěvy nebude muset paní domu odbíhat pryč z centra dění, naopak zůstane stále v kontaktu s ostatními.

Rodinný dům si lidé často stavějí především kvůli tomu, že touží po vlastní zahradě, a tak je propojení obývacího pokoje s venkovní přírodou skrze obrovské prosklení jakýmsi dotažením tohoto bydlení k dokonalosti. Obývací pokoj tak aspiruje na to stát se nejoblíbenější částí domu, kde se jeho obyvatelé rádi na chvíli posadí k romantickému výhledu ven, aniž by cítili potřebu dívat se na televizi nebo na displej telefonu.

Blanka37E

Druhé podlaží domu je určeno soukromé zóně bydlení čtyřčlenné rodiny s veškerým potřebným komfortem. Ložnice i oba dětské pokoje mají dostatek úložných prostor a především vždy dvě okna s možností příčného provětrání pokoje. Koupelna je vybavena vanou, komfortním walk-in sprchovým koutem a dvěma umyvadly. Nad jedním z nich je místo zrcadla okno s výhledem ven. Toaleta je pro vyšší komfort umístěna do samostatné místnosti.

Blanka37F

Blanka 37 je ideálním spojením pohodlí s rozumnou rozlohou, která do puntíku splňuje nároky na příjemný společný život v rodinném domě bez přetížení rozpočtu.

Autorem článku je
foto Patrik Janoušek
Patrik Janoušek
architekt
- několik slov o Patrikovi
- další Patrikovy články

Vložte komentář