Úno
07
2017

Takzvaný jídelní stůl

Jídelní stůl je v mnoha rodinách srdcem domova. V každém případě jde o jedno z nejfrekventovanějších míst domácnosti. Lidská potřeba stravovat se a obliba dobrého jídla k tomu dávají pevný základ. Existují ovšem i další důležité aspekty, které povznášejí kouzlo tohoto místa, jehož název „jídelní stůl“ je vlastně docela zjednodušeným pojmenováním. Nejde u něj zdaleka jen o jídlo a jeho konzumaci.

Začněme kupříkladu hned ráno. Právě tehdy se u stolu obvykle poprvé setkáváme s rodinou. Ne každý den se to podaří, ale těch několik společně strávených minut, než se každý rozprchneme za svými denními aktivitami, může tvořit příjemný základ dne. Ve všední den si u jídelního stolu vychutnáváme chvilky klidu před pracovním tempem nebo naopak po něm, jindy zde naopak plánujeme nabitou výletní trasu.

Obývák

Nejslavnostnější pravidelné setkání u jídelního stolu nastává o víkendech kolem poledne. V mnoha rodinách se ještě drží tradice společného nedělního oběda. Pokud se za celý týden s blízkými v poklidu nesetkáme, je právě toto perfektní chvíle se zdržet déle.

V průběhu dne lze stůl využívat i k dalším činnostem, ostatně všichni to známe. Od funkce studovny, přes pracovnu či provizorní dílnu až k místu řešení důležitých životních situací.

Někdo může namítnout, že některé funkce za stůl přebírá sedací souprava v obýváku. Je to tak, nicméně zvýrazněme pozitiva stolu. Sezení u stolu je orientováno na něj samotný. Tedy i lidé zde sedící se věnují primárně sobě navzájem. Sedí víceméně vzpřímeně a mohou tak přirozeně hledět ostatním do očí. Konverzace u stolu tak působí vážněji a příměji. Stejně tak se stůl skvěle hodí ke studiu či práci, protože se nad ním společně můžeme sejít nad řešením úkolů.

Jídelní stůl tedy většinou opravdu bývá centrem celého domu, a tak he správné ho v dispozici domu také umisťovat. Napojení na kuchyni je samozřejmé. Kromě pohodlného přístupu ke stolu je také důležitý rozhled kolem něj. Pěkný výhled do zahrady, ulice či do obývacího pokoje, kde si mohou hrát děti, zde člověka snadno zdrží o něco déle. A to je dobře.

lukas_24_kuchyna

Autorem článku je
foto Tomáš Spurný
Tomáš Spurný
architekt

Vložte komentář