Led
13
2017

Dům v harmonii s přírodou

Všimli jste si, že jsou dnešním trendem domy otevřené přírodě? Nejlépe tento předpoklad splňují přízemní stavby s francouzskými okny, díky kterým je zahrada téměř součástí interiéru. Pokud sdílíte nadšení pro život v harmonii s přírodou, neměl by vaší pozornosti uniknout dům Kristýna 27.

Přízemní dům s příjemně prosvětlenými místnostmi je navržen pro čtyřčlennou rodinu. Stojí na obdélníkovém půdorysu o rozměrech 14,9 x 7,9 m a jeho zastavěná plocha činí 117,6 m². S těmito kompaktními rozměry poskytuje veškerý komfort pro klidný život moderní rodiny.

1

2

3Obývací pokoj je středobodem nejen v dispozici tohoto rodinného domu, ale také v životě každé rodiny.

Hlavní předností domu je prostorově velkorysý obývací pokoj, který je centrální místností nejen v dispozici tohoto rodinného domu, ale přirozeně také v životě každé rodiny. Navržená francouzská okna přes celou šíři místnosti stírají pocit bariéry mezi zahradou a vnitřním prostorem. Navíc umožňují i snadný fyzický přechod. Součástí vzdušného obývacího pokoje je velký kuchyňský kout, který si okamžitě zamiluje každý, kdo rád vaří. V těžišti tohoto kulinářského ráje vzniká dostatek místa také pro umístění jídelního stolu. Kuchyně s možností stolování tak získává výhody krásného výhledu přes prosklenou stěnu obývacího pokoje. Zároveň je vymezena jasná hranice prostoru určeného k přípravě či konzumaci jídla a prostoru pro relaxaci.

5

Stěna mezi ložnicí a dětským pokojem není nikdy dostatečně silná.

Obývací pokoj, který vytváří příjemnou atmosféru pro setkávání rodiny, slouží také jako prostor zajišťující soukromí jednotlivých členů domácnosti. Rodiče stejně tak jako jejich rychle dospívající děti časem zjistí, že stěna mezi ložnicí a dětským pokojem není nikdy dostatečně silná. Proto návrh tyto místnosti odděluje nejen dvěma stěnami, ale rovnou celou šířkou obývacího pokoje. Naopak dětské pokoje jsou umístěné vedle sebe, díky čemuž je možné při stavbě domu vytvořit místo dvou menších pokojů jeden nadstandardně velký prostor pro obě děti.

Tímto řešením podpoří rodiče sociální návyky svých dětí, které si v mladším věku nejen budou spolu rády hrát, ale získají tak pro své hraní dostatek místa. Ve chvíli, kdy děti dospívají, tráví více času u stolu s učením a úkoly do školy. Začínají také pociťovat potřebu vlastního soukromí. Pak není problém jednoduchou stavební úpravou vytvořit dva oddělené pokoje. K efektivnímu oddělení soukromí a zachování moderní dispozice domu je pokoj rodičů vybaven vlastní koupelnou se záchodem i bidetem, zatímco k dětským pokojům náleží koupelna oddělená od záchodu.

Samozřejmostí je dále technická místnost, která pojme pračku, vnitřní jednotku tepelného čerpadla či kotel pro vytápění.

7

Ať již vstoupíte do ložnice, dětských pokojů, či jen do chodby, vždy získáte překrásný výhled do zeleně.

Přímý kontakt se zahradou a jedinečné výhledy patří ke všem důležitým prostorám domu. Ložnice pro rodiče hýčká obyvatele francouzskými okny umožňujícími úchvatný výhled rovnou z postele. Za pěkného počasí lze navíc celé prosklení otevřít a užívat si tak možnost vstupu do zahrady ihned po probuzení.

Prosvětlení nechybí ani v šatně za postelí, a to díky zasklení umístěného naproti vstupním dveřím ložnice. Do zeleně tak vidíme vždy, když do místnosti vstoupíme. Princip umístění francouzských oken naproti dveřím prostupuje celým domem. Ať již vstoupíte do ložnice, dětských pokojů, či jen do chodby, rozprostře se před námi překrásný výhled do zeleně. Obyvatelé tohoto domu budou tedy skutečně žít v souladu s přírodou a denně budou svědky jejích změn ve všech ročních obdobích. Právě tím si dům Kristýna 27  získává zaslouženou pozornost a oblibu.

8

6

4

Autorem článku je
foto Jiří Bosák
Jiří Bosák
architekt
- několik slov o Jirkovi
- další Jiřího články

Vložte komentář