Kvě
04
2016

Základní stavební terminologie

Mnoho klientů nezná stavební terminologii. Většinou se chystají stavět svůj první dům, a tak na všechno teprve postupně přicházejí. Navíc nelze očekávat, že si každý tyto odborné znalosti aktivně vyhledá a bude se jim snažit detailně porozumět. Koneckonců se také neučíme latinské názvy nemocí, když jdeme k lékaři. K fungující spolupráci mezi architektem/stavařem a klientem je však dobré mít alespoň základní přehled o tom, jak se co nazývá. Pojďme si tedy základní pojmy nejen vyjmenovat, ale také vysvětlit.

Dispozice

Číselné označení dispozice může být například „4+1“ či „4+kk“. První číslice udává počet obytných místností v domě. Zjednodušeně můžeme říci, že jako obytná místnost se označuje ta, která slouží k trvalému bydlení a má minimální podlahovou plochu 8 m² (např. ložnice, pracovna, obývací pokoj). Naopak koupelna, šatna ani technická místnost nejsou obytnou místností a z číselného označení dispozice tedy počet těchto prostor nepoznáte. Druhá číslice, tedy „+1“, znamená, že kuchyně je řešena jako samostatná místnost s oknem. Je tím pádem od ostatních prostor oddělena stěnou. Naopak „+kk“ znamená kuchyňský kout, který je součástí obývacího pokoje. S touto variantou se v moderních domech setkáme častěji.

Dispozice

Podlažnost

Existují dva druhy označení podlažností. V odborných kruzích se nejčastěji setkáme s označením: „1.PP, 1.NP, 2.NP, 3.NP, …, podkroví“. Ono „PP“ znamená podzemní podlaží a „NP“ nadzemní podlaží. Druhým typem označení, v laických kruzích častěji používaným, je: „sklep, přízemí, první patro, druhé patro, …, podkroví“. Dnešní snahou je užívat pouze první typ označování, což je vidět jak v nových stavbách, tak třeba také u rekonstruovaných výtahů, kdy je používána právě první varianta.

Podlažnost

Některé základní architektonické prvky

  • Apsida

Apsida v „moderním“ pojetí je půlkruhová či 6-ti úhelníková nika vystupující z budovy. Slovo moderní je záměrně v uvozovkách, neboť tento prvek převzatý z římské antické architektury, je na nových stavbách dnes považován spíše za nevkusné zdobení fasády. Na oblíbenosti apsidě nepřidává ani fakt, že velmi často prostor, který v interiéru vytváří, není možné dobře využívat (pokud tedy nechcete do apsidy umístit jako staří Římané sochy božstev).

  • Arkýř

Výstupek, který vyčnívá z průčelí budovy nebo jejího nároží nad 1.NP (přízemím). Dříve byly arkýře posazeny na nosných výstupcích ze zdiva. Dnes jsou neseny stropní konstrukcí spodního podlaží, nebo jsou tvořeny jako rámové železobetonové konstrukce.

  • Vikýř

Nadstřešní konstrukce, která slouží k prosvětlení a provětrání místnosti pod střechou. Současně vikýře zvětšují použitelnou výšku pod střechou. Jejich konstrukce je však poměrně složitá. Proto se dnes častěji používají střešní okna do šikmých střech, které zajišťují optimální přísun denního světla.

Autorem článku je
foto Jiří Bosák
Jiří Bosák
architekt
- několik slov o Jirkovi
- další Jiřího články

Vložte komentář