Srp
16
2016

Střet moderní architektury s realitou

Odhadem dvě třetiny lidí se neztotožňují s moderní architekturou, nelíbí se jim a někteří nejdou daleko dokonce ani pro hanlivá slova. Architekti se na moderní stavby dívají jinak než široká veřejnost. Ta o architekturu jako takovou obvykle příliš nejeví zájem. Lidé neznají moderní stavby u nás a už vůbec ne ve světě. Pěknou a kvalitní současnou architekturu zkrátka neměli šanci zažít. Ano – zažít. Budovu stejně jako dobré jídlo nestačí pouze z dálky zahlédnout, abychom ji mohli plně ohodnotit. To by pak totiž vedlo k oněm povrchním názorům bez příležitosti stavbu správným způsobem pochopit.

Jenže většina populace si vystačí s tím, co zná, s domy, ve kterých žije. Ono to vlastně funguje stejně jako všechno, co zatím neznáme. Myslíme si, že to nepotřebujeme, když jsme se bez toho doteď obešli. Jakmile to neznámé ovšem obohatí náš život, začneme čerpat benefity a zjistíme, o co jsme se odmítáním mohli ochudit. Nebojte, neutíkáme od tématu, stále ještě mluvíme o architektuře. I ta nabízí spoustu nového, dosud nepoznaného a zároveň velmi přínosného. Tak proč před moderními architektonickými výdobytky zavírat dveře?

Vzdělání týkající se architektury je v našem školství prakticky nulové. Na základní a střední škole se maximálně naučíme historické slohy. Snad proto nikdo o gotickém kostele neřekne, že je nevzhledný nebo měřítkem a velikostí nevhodný pro dané místo. O poválečné architektuře se nedozvíme ve škole nic. Nevíme, že ploché střechy nejsou novinkou posledních let, že domy bez přesahů střech se staví také už pěkně dlouho, že zlatá mřížka do okna novostavby by měla být považována snad za trestný čin. Nikdo nám neřekne, co vlastně moderní architektura může nabídnout, ani jak poznat tu kvalitní.

Je velice zajímavé, jak toto téma vnímají různé národy. Země v západní a severní Evropě s tématem moderní architektury takové problémy nemají. Například v Dánsku není nic výjimečného vidět moderní budovy, ať už bytové, školní, nebo administrativní. Celkový pohled na bydlení je zde méně konzervativní a v moderních stavbách je odvaha obtisknuta do absolutního maxima. Obývací pokoj s kuchyní, který je průhledný skrznaskrz při pohledu z ulice, není žádné tabu. Je to dáno přátelskou a otevřenou povahou lidí. Je jasné, že takto „extravagantní“ bydlení není pro každého. Přesto by se snad i u nás našli tací, kteří mají rádi společenský život v sousedství a novým způsobům bydlení by přišli rychle na chuť.

Lidé se zajímají o nová auta, měnící se módní, stále chytřejší elektroniku… Každý má vytipované auto, které by si koupil, kdyby vydělával více peněz. Paradoxně mnohem méně lidé přemýšlejí o tom, jak vypadá kvalitní byt či dům, jaká je jeho hodnota, a to nejen finanční. Obvykle takové úvahy končí u vysněné lokality, kde bychom si přáli žít. Přitom před koupí nového vozu známe tolik jeho technických detailů a chceme vždy to nejnovější, nejmodernější. Stejně tak často dlouze zkoušíme v kabinkách butiků oblečení a váháme nad střihem, látkou, barvou… Vše pečlivě zvažujeme.

O to zvláštnější je, že býváme tolik nepřipravení a neinformovaní, když jde o naši největší životní investici – vlastní dům. Aniž bychom se důkladně rozhlédli po aktuálních trendech a možnostech, automaticky saháme po návrhu domu, které se stavěly již v 90. letech minulého století. Podobně jako vůz nové generace poskytne spoustu vymožeností, komfortu a bezpečí, je tomu u moderního domu.

Dům by vás měl uchvátit, ohromit, získat si vás. Abyste si mohli být naprosto jisti, že si dopřáváte něco, co se vám bude líbit ještě roky, protože to pro vás má silné charisma, porozhlédněte se, jak moderní domy vypadají. Nejde vždy jen o výstřední designy vyžadující určitou odvahu obyvatel domu. Moderní stavby vás mohou inspirovat bezpočtem nápaditých prvků a originálních kombinací, které na usedlých domech minulých let zkrátka nenajdete.

Stačí si zvyknout, že architektura se přirozeně mění a vyvíjí jako vše kolem nás. Zahoďte dogmata a hodnocení o tom, co je na moderních domech divného. Hledejte v nich nápad a kouzlo.

Přiložené střípky z bydlení v Dánsku.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Autorem článku je
foto Patrik Janoušek
Patrik Janoušek
architekt
- několik slov o Patrikovi
- další Patrikovy články

Vložte komentář