Bře
02
2016

Není metr jako metr

Ti z vás, kteří už někdy v životě řešili nemovitost, dobře vědí, že nejdůležitějším parametrem bývá při výběru bytu, pozemku nebo rodinného domu kromě ceny také počet metrů čtverečních. Přesněji řečeno se díváme především na poměr těchto dvou hodnot. Každý zastavěný metr čtvereční, respektive kubický, stojí peníze a navyšuje rozpočet stavby. Logicky se pak lidé snaží za danou cenu získat co nejvíce těchto jednotek. Ve skutečnosti je ale ne vždy rozloha pozemku či zastavěné plochy tím nejdůležitějším hlediskem.

Je jasné, že pokud hledáme bydlení o 100 m², nezajímají nás nabídky domů či bytů s poloviční plochou. Byla by však škoda zatracovat některé nabídky jen proto, že rozloha obytné plochy přesně na metr neodpovídá naší původní představě. Menší výkyv v dispozici nemusí totiž ničemu uškodit.

Prakticky poskládaná dispozice s 90 m² může nabídnout mnohem kvalitnější bydlení než průměrná dispozice se 100 m². V případě nekvalitního rozložení místností se samozřejmě rozptyl ještě zvyšuje. Když zapátráte v paměti, možná si z vlastní zkušenosti vybavíte menší byty, do kterých se bez problému vešly všechny obytné zóny, a naopak rozlohou větší byty se svazující dispozicí.

Nabízí se tedy tvrzení, že dobrá dispozice o menší rozloze ušetří vstupní náklady. V základním předpokladu, a pokud se zaměříme pouze na dispozici bez obálky domu, tomu tak skutečně je. S kvalitním návrhem domu však mohou často vzniknout i náklady navíc oproti zaběhnutému standardu: francouzská či rohová okna, vestavěné skříně, sprchový kout v úrovni podlahy, prosklené dveře v interiéru, stínění oken či terasy… Tyto a další nadstandardní prvky cenu výstavby o trochu navýší.

Celková cena zmíněných případových dispozic se nakonec pravděpodobně vyrovná i přes rozdílnost podlahové plochy. Nadstandardní prvky však poskytnou vyšší komfort bydlení, díky čemuž se stane mírné navýšení ceny opodstatněným. Shrnuto podtrženo – poměr cena / m² není jediným důležitým ukazatelem pro výběr. Je nutné vzít v potaz také pohodlí, které výsledné bydlení poskytne.

Není metr jako metr

Pro kvalitu vašeho života není rozhodující, zda bydlíte v domě o rozloze 100 m² nebo 90 m². Na prvním místě bude vždy to, s jakým citem pro detail je dispozice domu vytvořena. Proto se pokaždé snažím vytvářet návrhy domyšlené až do posledních drobností. Takové, které mohou být předlohou pro domy, jež budou pro život dobře fungovat.

Zde si přečtěte několik základních rad, jak poznat nekvalitní dispozici:

  • Komplikované a dlouhé chodby
  • Malá či špatně orientovaná okna
  • Křížení čisté a špinavé zóny – přes zádveří nebo chodbu, kde se pohybujeme v botách, bychom neměli procházet z jedné čisté místnosti do druhé a stejně tak naopak
  • Komplikované tvary místností
  • „Hluchá“ místa v místnostech – prostory nevyužitelné k umístění nábytku či průchodu po místnosti
  • Dveře zasahující do komunikačních prostor (například do úzké chodbičky, kde hrozí střet více lidí a nechtěný úraz) nebo do prostoru otevírání dalších dveří

Autorem článku je
foto Patrik Janoušek
Patrik Janoušek
architekt
- několik slov o Patrikovi
- další Patrikovy články

Vložte komentář