Srp
01
2016

Menší, přesto velkorysý

V tomto článku se vynasnažíme vyvrátit mýtus, že menší dům nutně znamená omezení a nutnost uskromnění se. Nemusí. Moderní jednoduchý dům s plochou střechou o zastavěné ploše 82 m², půdorysem o rozměrech 8,5 x 9,5 m a podlahové ploše okolo 120 m² nabídne vše potřebné, včetně pocitu vzdušnosti a rozlehlosti. Díky své kompaktnosti bude zároveň úsporným řešením jak pro výstavbu, tak i pro následný provoz. Tento typ domu jsme zpracovali do dvou verzí a je pouze na klientovi, která z nich se mu více zalíbí.

Hlavní obrázek

Neměnným základem dispozice domu je přízemí, jehož dominantou je prostorný společenský pokoj určený k setkávání členů rodiny, ale také pro chvíle s návštěvami apod. S touto rozlehlou společenskou místností je propojena zahrada, která nabízí ideální zázemí pro letní grilování a vůbec jakýkoliv odpočinek venku. Velmi praktické je také optické propojení závětří domu s kuchyní. Výhled z kuchyně totiž nabídne dokonalý přehled o dění uvnitř domu stejně jako o tom, co se odehrává před ním.

8110

Jednotlivé varianty řešení půdorysu se odvíjejí od nejvýraznějšího prvku domu, kterým je veliké rohové prosklení protáhlé přes obě podlaží. To do domu propouští neporovnatelně více denního světla než klasická okna. Zvenčí navíc působí svým čistým designem velice moderně. Orámování z šedého plechu tento osobitý prvek domu zvýrazňuje a zároveň vizuálně „vysekává“ roh domu. Výsledkem je pohledově harmonicky propojený exteriér a interiér domu.

druhý odstavec

Rohové prosklení respektují obě možné varianty dispozice, každá ho však využívá svým vlastním způsobem. Je ryze na klientovi, zda se rozhodne upřednostnit společné prostory domu, ve kterých hodlá trávit většinu času, nebo bude preferovat luxusní ložnici přímo sousedící s osobní koupelnou a šatnou.

První varianta počítá s galerií a otevřeným prostorem nad jídelní částí společenského prostoru. Otevírá se tím pozoruhodný prostor přes dvě podlaží s využitím galerie místo chodby v patře. Díky tomuto řešení si obyvatelé domu naplno užijí velikého prosklení a výhledu do zahrady prakticky při každém pohybu v domě. Výška stropu nad jídelním stolem umocňuje dominantnost daného prostoru. Ať už půjde o atmosféru slavnostní večeře, nebo jen běžné posezení u snídaně, výjimečný výhled u toho nebude nikdy chybět.

ctvrty odstavec

Druhá varianta opouští prostor propojující dvě podlaží a galerii, o to více místa a komfortu však věnuje jednotlivým místnostem. Dětské pokoje jsou o něco větší, nejzásadnější změna je ovšem patrná v části domu určené pro rodiče. Prosklený roh v druhém podlaží patří kompletně ke zvětšené ložnici. Výsledkem toho je úžasný výhled ven přímo z postele. Takový, který domy nabízejí jen vzácně. Obyvatelé zde přestávají být obestavěni zdí a získávají výjimečně prosvětlený prostor.  

K ložnici v druhé variantě návrhu přibyla také vlastní šatna, přes níž se do místnosti vstupuje. Tento prostor ohromí nejspíš hlavně paní domu. Která žena nesní o šatně s dostatečným prostorem na oblečení, boty i doplňky a zrcadlem, ve kterém se může denně před odchodem z domova náležitě prohlédnout? Dalším nezbytným komfortem takto velkorysé ložnice je menší soukromá koupelna pouze pro rodiče.

Jestli vás napadá, že stejně jako ven může být zvláště večer po zapnutí osvětlení vidět velkými okny také dovnitř domu, buďte klidní. Aplikace žaluzií, rolet či závěsů samozřejmě není problém ani v případě tohoto atypicky velkého okna. Soukromí obyvatel tedy zůstane ryze uvnitř jejich domova.

Ať už vás zaujme kterákoliv z představených variant, obě řešení domu představují dostupnou cestu k luxusnímu bydlení.

Domy Rubik 1 a Rubik 2 lze najít v nabídce společnosti Ekonomické stavby.

Ukázky příkladů interiérů domu:

Rubik_Kuchyna

Cube_Jedalen

Rubik_Spalna

Autorem článku je
foto Patrik Janoušek
Patrik Janoušek
architekt
- několik slov o Patrikovi
- další Patrikovy články

Vložte komentář