Lis
29
2016

Dům s vlastní oázou zeleně

Pokud hledáte nevšední bydlení s něčím navíc oproti jiným domům, pečlivě si prohlédněte návrh s názvem Lukáš 24. Zvenku sice vypadá jako celkem všední moderní dům, soudit ho jen podle vnější obálky by ale byla chyba. Vnitřkem vás totiž překvapí.

male_atrium_j_perspektiva_v02

Přímo uprostřed domu se ukrývá malý kousek přírody. Toto zelené srdce domu v podobě menšího atria stavbu posouvá do kategorie nápaditého a luxusního bydlení. Zásadním způsobem se tímto mění role chodby, která kromě spojnice místností zastává také funkci spojnice obyvatel s ryzí přírodou. Ať už bude sněžit, pršet či bude naopak den zalitý sluncem a rostliny pokvetou, obyvatelé domu budou v reálném čase u toho a zároveň pod střechou svého domu.

lukas_24_atrium

lukas_24_izba

Kromě výhledu do zelené oázy splňuje chodba samozřejmě také stránku praktickou. Do té skvěle zapadají dlouhé vestavěné skříně. Když se vydáme od atria směrem na jih, dojdeme do druhé nejdůležitější místnosti domu. Prostorný obývací pokoj s jídelnou a kuchyní využívá převážnou většinu jižní fasády domu směřující do zahrady. Harmonické propojení tohoto pokoje se zahradou francouzskými okny k tomuto typu domu patří až s jakousi samozřejmostí, působivým detailem je pak průhled skrze atrium do chodby. Díky tomu je z obýváku možné pozorovat dění v celém domě.

Rozložení dalších místností umožňuje pohodlný provoz domu. Na východní straně je ložnice s oknem sahajícím pro ranní slunce, druhé je směřované na sever a má přímý kontakt se vstupem do domu. K ložnici patří soukromá koupelna, která je pojata velmi komfortně. Toaletu a umyvadlo odděluje prosklená zástěna od luxusního „walk-in“ sprchového koutu. Aby bylo zajištěné soukromí pro hlavní ložnici, jsou dětské pokoje s vlastní koupelnou umístěny na druhé straně domu.

male_atrium_1np

Západní část dispozice nabídne dětským pokojům příjemné světlo odpoledního slunce, protože právě odpoledne tráví děti ve svém pokoji nejvíce aktivního času. Oba dětské pokoje mají francouzská okna umožňující okamžitý vstup do zahrady, která bude jejich druhou hernou či později místem pro odpočinek. V návrhu nechybí ani technická místnost či šatna umístěná vedle zádveří a jedno samostatné WC sousedící s obývacím pokojem.

Teď už stačí jen najít vhodný pozemek a nastěhovat se.

lukas_24_spalna

lukas_24_obyvacka

lukas_24_kupelna

lukas_24_kuchyna

Autorem článku je
foto Patrik Janoušek
Patrik Janoušek
architekt
- několik slov o Patrikovi
- další Patrikovy články

Vložte komentář