Čvn
27
2017

Když je bydlení s rodinou tou nejvyšší životní hodnotou

Kvalitní bydlení hledá pravděpodobně každý z nás, minimálně po určitou část svého dospělého života, kdy už se nechce spokojit s kompromisem v podobě pronájmu či domova s nedostatkem prostoru. Někomu takto zásadní rozhodnutí nečiní problém, protože zná své životní hodnoty a nechá se jimi zavést k lepšímu a vyhovujícímu bydlení. Kritéria pro výběr bydlení se však během života mohou změnit, někdy dokonce úplně. Nicméně pro většinu lidí zůstává jedna hodnota neměnná. Hodnota často nejdůležitější, velmi přirozená a o to častěji paradoxně opomíjená. Řeč je o blízkosti členů rodiny.

dvojdum1

Bydlet s manželkou a dětmi je běžné, zachování úzkých vztahů s původní rodinou z mládí ovšem už tak samozřejmé být nemusí. Pokud nevlastníte hektarový pozemek, kam by se pohodlně vešly dva samostatné domy, nabízí se stavba bydlení dvougeneračního – tzv. dvojdomu. Kupříkladu Dvojdům 16 je atraktivně dostupným řešením pro všechny, kteří přechod do dvougeneračního bydlení plánují. Klíčové je dobře promyšlené a smysluplné rozložení domu.

dvojdum2

Dvě pro českou zástavbu přirozené hmoty domů se sedlovou střechou, přisazené k sobě. Štíty domů jsou vůči sobě uskočené.

dvojdum3

Výsledný půdorysný průmět do tvaru písmene Z částečně dělí zahradu do soukromých zón, kam je vidět vždy jen z jednoho z bytů. Velikost domu je optimalizovaná pouze na dokonale využitelné prostory. Žádné zbytečné plýtvání místem se nekoná. I přesto nabízejí vzniklé byty 3kk a 2kk veškeré žádoucí pohodlí a praktičnost.

Pokoje jsou opticky maximálně prosvětleny a propojeny se zahradou, chodby jsou zkráceny na co nejmenší délku a technické zázemí domu je zakomponováno do vestavěných skříní v zádveří většího ze dvou bytů. To dodá vstupním prostorám více místa a funkce technického zázemí zároveň zůstává plnohodnotná, jako kdyby okupovalo samostatnou místnost.

Dispozice 2kk v daných rozměrech zaručuje příjemné bydlení pro jednoho člena starší či naopak dospívající mladší generace. Navíc stačí jen několik drobných úprav a tento byt lze po mírném zvětšení proměnit na příjemné bydlení pro dva.

dvojdum5

dvojdum4

dvojdum6

dvojdum7

Kvalitní rozdělení dvou sekcí domu na dva samostatné byty otevírá dveře různým typům využití. Pokud se v menším bytě neusadí jedna z generací, nabízí se možnost pronájmu. Pokud jste pohostinní a často k vám jezdí návštěvy, možná prostor oceníte jako byt pro hosty. Nebo třeba potřebujete dílnu, kancelář, umělecký ateliér k tvorbě, garáž… Jestliže se změní vaše životní situace, dům je připraven se měnit spolu s ní.

Zkrátka – šikovně navržené dvougenerační bydlení poskytne zázemí na celý život.

Autorem článku je
foto Patrik Janoušek
Patrik Janoušek
architekt
- několik slov o Patrikovi
- další Patrikovy články

Vložte komentář