Čvc
14
2016

Typový nebo individuální návrh?

Preferujete originální řešení, do kterého můžete vnést kus sebe, nebo si naopak raději vybíráte z toho, co si rovnou můžete prohlédnout? První úvahou před stavbou domu je, zda koupit typový projekt, nebo si nechat vytvořit individuální návrh od architekta. Každá z variant má své plusy a mínusy. Tento článek má za cíl poukázat na jednotlivé výhody a nevýhody a s tímto leckdy nelehkým rozhodnutím trochu pomoci.

architect-254579_1920-1

Co je katalogový projekt domu?

Typový či katalogový návrh je v dnešní době velmi oblíbenou volbou vlastního domu. Abyste si lépe dokázali představit, o čem je řeč, jedná se o návrh vytvořený tzv. na zelenou louku. Nebere ohled na okolní vlivy prostředí, případně pracuje se smyšlenými vlivy. Takovýto projekt vzniká na papíře / v počítači a až následně se pro jeho realizaci hledá lokalita a budoucí uživatel.

Čím se liší individuální projekt od katalogového?

Individuální projektování domu má přesně opačný scénář. Je vhodné pro ty klienty, kteří touží po tom, aby jejich dům byl originální, případně potřebují svůj dům přizpůsobit specifickým životním podmínkám. V rámci individuálního projektování si klient sám nebo s pomocí architekta najde pozemek, který mu vyhovuje, a až následně se s ohledem na dané regulativy, limity a možnosti pozemku i klienta vytvoří projekt domu na míru.

(Ne)výhody katalogových domů

Typové domy obvykle dobře fungují jako prezentační portfolio firmy. Můžete jimi listovat a vybírat z nich podobně, jako když třeba kupujete auto, oblečení nebo dovolenou. Rovnou vidíte, jaké existují možnosti. Tím však výhody katalogových domů vesměs končí. Všechny nevýhody pramení z univerzálnosti návrhu. Dům může být nevhodně orientován, mít špatnou proporci a zabírat nejlepší části pozemku… Velmi pravděpodobně nebude úplně zcela provozně vyhovovat svým uživatelům.

(Ne)výhody individuálního projektu

Individuální projekty najdou své uplatnění, především pokud jsou komplikovanější vstupní podmínky. Ať už se jedná o rodinu a její osobitý způsob života, nebo složitější pozemek a jeho okolí. V takovém případě je pak na místě vytvořit originální projekt, na jehož konci vznikne nesrovnatelně vhodnější bydlení, než by mohlo být to katalogové. Zároveň může individuální projekt ušetřit peníze za výstavbu a provoz domácnosti, a to například správným umístěním na pozemku, dobrou orientací ke světovým stranám a efektivním rozložením obytné plochy. I když opustíme komplikovanější zadání, má originální řešení domu jasné výhody oproti katalogovému a nabídne návrh propracovaný do posledního detailu.

Avšak abychom zůstali naprosto objektivní, nesmíme vynechat ani nevýhody. Ano, existují i u tohoto typu projektování. Největším úskalím individuálního projektu může být krok do neznáma. Ne každý se k němu odváží. U jedinečného návrhu dopředu totiž nikdy nevíte, jak přesně bude výsledek vypadat. Architekt by ale měl ctít požadavky a přání klienta a snažit se návrh dopracovat po případných výtkách a upřesnění k maximální spokojenosti budoucích obyvatel domu. Jde tedy spíše o možnou obavu než o reálný problém.

Která z variant je lepší?

Samozřejmě od každé firmy uslyšíte, že nejlepší je přesně ta varianta, kterou nabízí právě ona. Architekti vám řeknou, že typový projekt je naprosto špatnou volbou, protože každý klient i pozemek potřebují unikátní stavbu. Prodejci typových projektů naopak budou hrát na ekonomickou stránku věci a budou tvrdit, že individuální projekt je zbytečně drahý a s jejich unifikovaným řešením výrazně ušetříte vstupní náklady a vyhnete se excesům architekta.

Obě tvrzení mají v sobě část pravdy, ani jedno však není pravdou obecnou. V obou případech jde o celkem extrémní názory, každý z opačné strany pomyslné stupnice. Jakkoliv se můžete přiklánět k jednomu či druhému, realita shledává ideál někde uprostřed. Svět nikdy není černobílý. Z obou názorů lze vzít jen to nejlepší a spojit dohromady. S ohledem na individuální situaci klienta.

Krásným příkladem je přirovnání k nákupu obleku. Můžete zajít do prvního obchodu a vybrat si z konfekce. Pokud nejste nároční a oblek nosíte málokdy, pravděpodobně vám bude takovýto kousek stačit. Druhou možností je objednat si oblek na míru, který vám sedne na 100 procent a udělá o to větší a upřímnější radost, nejednou. Splní všechny požadavky i těch nejnáročnějších klientů. Třetí a velmi praktickou variantou, která stojí někde uprostřed mezi první a druhou, jsou pak pro lidi se standardní postavou obleky připravené pro úpravy. Vyberete si ze vzorů, které návrháři dopředu nachystali, a ten který se vám zalíbí, se upraví tak, aby vám perfektně sedl.

Na rozdíl od obleku, který můžete kdykoliv vyměnit nebo si ho během několika dní nechat přešít, si dům stavíte většinou na celý život. Budete ho užívat každý den, proto by volba univerzality a „konfekce“ – tedy katalogového řešení bez úprav – nejspíš nebyla tou správnou. Ovšem všechna zmíněná řešení mají své příznivce i odpůrce.

Pokud máte nekomplikovaný pozemek a najdete si vzor domu, do kterého jste se zamilovali, nechte si jej upravit tak, aby vám i dané parcele perfektně „seděl“. Pokud vás svazují limity a omezení, velmi konkrétní přání, a nebo jste jednoduše v katalogu svůj dům snů neobjevili, nechte si stavbu kompletně „ušít na míru“. V ES jsme připraveni na obě možnosti.

Shrnutí

  • Katalogové řešení domu je dobrým portfoliem firmy či vzorem pro návrh, nikoliv dobré finální řešení!
  • Vzorový dům upravený klientovi na míru může být velmi efektivním a dobrým řešením.
  • Komplikované pozemky (tvar, lokalita, původní okolní zástavba atp.) či klient se specifickými nároky na bydlení si zaslouží individuální řešení
  • Individuální projekt domu může nabídnout přidanou hodnotu – genius loci, moderní ojedinělý vzhled.

Autorem článku je
foto Patrik Janoušek
Patrik Janoušek
architekt
- několik slov o Patrikovi
- další Patrikovy články

Vložte komentář