Lis
16
2015

Spíš spíž?

Dětství má většina z nás spojené s létem u prarodičů. Tajné toulky do spíže, kde se schovávali ty nejlahodnější domácí marmelády z ovoce, které jsme jen několik hodin předtím natrhali na zahradě nebo v lese. Ve spíži byla vždy ta nejlepší skrýš, a to nejen díky laskominám, které sem babička před nájezdníky schovávala, ale i příjemný chládek po celý rok včetně parných letních dnů. Kromě spíže schovávali prarodiče potraviny, které potřebovali ještě větší chlad, též do sklepa. Obě řešení měla svá kouzla, avšak poplatná své době.

spiz

Prababička do práce nechodila. Starala se především o dům a domácnost a vytvořit zásoby zavařenin a dalších potravin byla pro ni vlastně povinnost. Dostupnost potravin byla horší a kdykoli si dojít pěšky do obchodu denně zásobeného čerstvými potravinami či sednout do auta a popojet pár kilometrů prakticky nemožné. A i když se doba změnila, přesto má spousta lidí v hlavě ukotveno, že spíž je nezbytnou součástí každého domu.

 

Doba ovšem pokročila. S ní i naše návyky a technologie. Původní forma spíže tak začíná postrádat svůj smysl. Vzhledem k tomu, že je součástí velmi dobře tepelně izolované obálky domu, nebude mít významně nižší teplotu než okolní místnosti. Samozřejmě, že o odvod teplého vzduchu a přívod studeného z venku se starají průduchy ve fasádě, nicméně zásobení teplem z vedlejších místností je velmi značné. Přes léto naopak spíž nemá žádný zdroj chladu, a tak se bude muset uzavřít větrací otvory, aby se zde nevytvořilo teplo ještě větší než jinde v domě.

 

Dnes již mnoho žen nezůstává v domácnosti a chodí do práce. A málokdo si poté najde energii a chuť vytvářet obrovské zásoby zavařenin a potravin, přednost dáváme spíše čerstvým. Je tedy otázka k čemu spíž? Spíž dnes zastává funkci druhé komory umístěné u kuchyně. Schováme do ní velké balení vod či suché potraviny. Věci, které potřebují chlad, umístíme do ledničky. Občas ve spíži najdeme i ledničku, to ovšem staví celou teorii spíže na hlavu. Lednička chladí pouze uvnitř, z venku naopak významně hřeje, a pokud si takovýto nepřetržitý zdroj tepla dáme do malé zavřené spíže, bude v ní naopak tepleji než v okolních místnostech.

 

Pokud stavíme větší dům, spíž nebo komora u kuchyně má své výhody a kouzlo, není však nezbytností a dnes jí vídáme čím dál méně. Pokud budeme stavět menší dům, kde počítáme každý metr čtvereční, vyjde mnohem lépe do kuchyňské linky zakomponovat jednu či dvě spížní skříně místo další místnosti. Ušetří spoustu místa a samozřejmě peníze. Odvětrání se dá zajistit z fasády stejným způsobem, jako ve spíži, i když to není nezbytně nutné. Do dvou skříní se vejde to samé jako do spíže a navíc jsou při vaření vždy po ruce. Nežli si tedy necháte samostatnou spíž vtěsnat do dispozice, zamyslete se, jestli ji vůbec potřebujete a pokud ano, nezapomeňte, že to nebude ta po celý rok chladná místnost v domě, kterou znáte z vesnického stavení minulého století.

 

Místo tečky – 6 rad na závěr:

  1. Spíž oproti spížní skříni zabere mnohem více místa.
  2. Samostatnou komoru doporučuji spíše do větších domů. U domů menších vám větší užitek přinesou spížní skříně.
  3. Vytvořit ve spíži trvale dobré podmínky by bylo vzhledem k tepelné izolaci novostaveb komplikované a nákladné.
  4. Pokud se rozhodnete pro spíž, tak určitě ji orientujte na severní případně až východní fasádu a nezapomeňte na větrací otvory do fasády s možností regulace.
  5. Do spíže rozhodně neumisťujte topení a ani zařízení produkující teplo (lednička, mrazák).
  6. Odvětrávaná může být i spížní skříň, není to však nezbytné.

Autorem článku je
foto Patrik Janoušek
Patrik Janoušek
architekt
- několik slov o Patrikovi
- další Patrikovy články

Vložte komentář