Lis
16th
2015

Spíš spíž?

Zamyšlení nad tím, zdali je v dnešním moderním domě vhodnější použít spížní skříň či spíž. 

Sám si ještě pamatuji, jak prarodiče měli ve svém domě na vesnici spíž. Bylo v ní vždy mnoho zavařenin, zeleniny a dalších věcí. Způsobem stavění a tehdejší technologií byl ve spíži příjemný chlad po celý rok včetně léta. Také měli sklep, kde se dlouhodobě skladovaly potraviny, které potřebovaly ještě větší chlad. Toto řešení mělo své kouzlo velmi dobře poplatné tehdejšímu způsobu života.

Prababička do práce nechodila. Starala se o dům a domácnost a vytvořit zásoby zavařenin a dalších potravin byla pro ní vlastně povinnost. V té době prarodiče neměli možnost kdykoli si pěšky dojít do obchodu denně zásobeného čerstvými potravinami či sednout do auta a popojet pár kilometrů. A i když tuto možnost dnes většina lidí má, přesto mají v hlavě ukotveno, že nutně potřebují spíž.

Doba kolem nás se mění. S ní naše návyky. Tedy není možné se starým pohledem dívat na nové potřeby rodiny. Ona spíž dnes dostává jinou funkci, než měla dříve. Původní forma spíže tak může být k dnešním upraveným potřebám překonaná. Dnešní spíž, vzhledem k tomu, že je součástí velmi dobře tepelně izolované obálky domu, nebude mít významně nižší teplotu než okolní místnosti. Samozřejmě, že o odvod teplého vzduchu a přívod studeného z venku se starají průduchy ve fasádě, nicméně zásobení teplem z vedlejších místností je velmi značné. Přes léto pak spíž nemá žádný zdroj chladu, a tak se bude muset uzavřít větrací otvory, aby se zde nevytvořilo ještě tepleji než v domě.

Dnes již mnoho žen nezůstává v domácnosti a chodí do práce. A málokdo si poté najde energii a chuť vytvářet zásoby zavařenin. Zároveň obrovské zásoby jídla si vytváří málokdo a většina lidí dá přednost koupení čerstvých potravin například cestou z práce. K čemu tedy spíž chceme? Spíž dnes dostává funkci spíše druhé komory, umístěné u kuchyně. Schováme do ní veliké balení vod, basu od piva a suché potraviny. Věci, které potřebují chlad, umístíme do ledničky. Občas ve spíži najdeme i ledničku, to ovšem ničí celou teorii spíže úplně. Lednička chladí pouze uvnitř, z venku naopak významně hřeje, a pokud si takovýto nepřetržitý zdroj tepla dáme do malé zavřené spíže, bude v ní naopak tepleji než v okolních místnostech.

Pokud stavíme větší dům, spíž / komora u kuchyně má své výhody a kouzlo, není však nezbytností a dnes jí vídáme stále méně. Nahrazují ji spížní skříně. Pokud budeme stavět menší dům, kde každý metr čtvereční je důležitý, vyjde mnohem lépe do kuchyňské linky zakomponovat jednu či dvě veliké skříně místo další místnosti. Ušetří to spoustu místa a tím i nějaké peníze. Odvětrání se dá zajistit z fasády stejným způsobem, jako ve spíži, i když bych to nepovažoval za nezbytně nutné. Do dvou skříní se vejde to samé jako do spíže a skříně jsou více po ruce při vaření. Nežli si tedy necháte samostatnou spíž vtěsnit do dispozice, zamyslete se, jestli ji vůbec potřebujete a pokud ji opravdu potřebujete, nezapomeňte, že to nebude ta po celý rok chladná místnost v domě, kterou znáte z vesnického stavení minulého století.

 

  • Spíž oproti spížní skříni zabere významně více místa kvůli nutným stěnám, prostoru komunikace uvnitř spíže a běžným dveřím navíc.
  • Samostatnou komoru tedy doporučím spíše do domů větší podlahové plochy. U domů menších Vám větší užitek přinesou spížní skříně.
  • Vytvořit ve spíži trvale dobré podmínky, by bylo vzhledem k tepelné izolaci novostaveb komplikované a nákladné
  • Pokud spíž navrhujeme, rozhodně ji orientovat na severní případně až východní fasádu a nezapomenout na větrací otvory do fasády s možností regulace
  • Do spíže rozhodně neumisťovat topení a ani zařízení produkující teplo (lednička, mrazák)
  • Odvětrávaná může být i spížní skříň, není to však nezbytné

Autorem článku je
foto Patrik Janoušek
Patrik Janoušek
architekt

Vložte komentář